Mostar

Balkan Turu – Bosna Hersek rehberi

Sabah Trebinje’den hareketle Bosna Hersek’i dolaşmaya başlıyoruz. İlk durağımız 115 km uzaklıktaki, Bosna Hersek’in önemli tarihi şehirlerinden Mostar olacak.

Mostar

Mostar, Bosna Hersek’in en fazla etnik açıdan bölünmüş şehri. Bu yüzden de, Yugoslavya’nın dağılmasının ardından en sert çatışmaların yaşandığı şehir. Şehrin binalarında bu acı savaşın izleri hala canlıydı bundan 6 yıl önce şehri ziyaret ettiğimizde.

Mostar’ın en bilinen yapısı, Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin’in yaptığı ve Neretva nehrinin ikiye böldüğü şehri birleştiren Mostar Köprüsü. 1993 yılında iç savaş sırasında yıkılan köprü, yeniden onarıldı.

Mostar. Foto: wikitravel

Mostar köprüsü şehrin merkezinde. Köprüden ilerlediğimizde nehre tepeden bakan çarşıyı göreceğiz. Hediyelik alışveriş ve güzel bir yemek için en güzel yer burası.

Mostar’daki görülecek yerleri bir gezgin güzel listelemiş:

Mostar gezilecek yerler (Sami Altınay)

Mostar’a 20 km mesafede bulunan, ve Osmanlı’nın bu toprakları fethinden önce gönderdiği Bektaşi dervişlerinin 1400’lü yıllarda inşa ettiği, hoşgörülü ve hakkaniyetli tavırlarıyla çok sayıda kişinin Müslüman olmasını sağlayan Blagay Tekkesi’ne de eksra olarak gidebiliriz. Ücret 15 €/kişi. Tekke hakkında biraz okumak isterseniz:

Blagay Tekkesi
Blagay Tekkesi. Foto Bosna Hersek Turizm Ofisi

Saraybosna (Sarajevo)

Bosna Hersek’teki son durağımız başkent Saraybosna. Kent Mostar’a 130 km uzaklıkta.

Mostar gibi Saraybosna da, Bosnalılar, Sırplar ve Hırvatların birarada yaşadığı, Yugoslavya iç savaşında Sırp kuvvetleri tarafından kuşatılan ve 2. Dünya Savaşı’nın ardından dünyadaki en uzun kuşatmayla karşı karşıya kalan şehri. Hem de Kış Olimpiyatları’nı başarıyla üstlendikten 8 yıl sonra. İşte insanın içini cızlatan afiş:

Saraybosna konusunda okunacak yazıların sayısı fazla:

Saraybosna’yı ziyaret etmeniz için 10 neden (Saraybosna Turizm Ofisi)
Saraybosna gezilecek yerler (Sami Altınay)
Mostar’dan Saraybosna’ya (İbrahim Fidanoğlu)
Saraybosna gezisi hakkında bilgiler (Sami Altınay)

Saraybosna şehir turunda göreceğimiz yerler: Baş Çarşı, Sebil, Sinagog, 1914’te Franz Ferdinand suikastının gerçekleştiği Latin Köprüsü, 2. Dünya savaşı sembollerinden sönmeyen ateş anıtı, Baş Çarşı, Gazi Hüsrev Bey ve Ferhadiye camileri. Göreceğimiz yerlere dair birkaç fotoğraf:

Saraybosna’da çok fazla yemek alternatifi var. Kebap/köfte her köşe başında var. Boşnak böreği de ünlü bildiğiniz gibi (sevilen bir yer Buregdzinica Bosna).  Türkçe menü genelde bulunuyor. Saraybosna’da her türlü restoran var, işte en çok sevilenlerinden birkaçı:

Apetit. Tramisusu güzelmiş.

 

Bazeni. Nehir kıyısında, şehir merkezine yürüme mesafesinde.

 

Bon Apetit. Bosna yemekleri var. “Bosna’daki en iyi burger” yorumu gelmiş.

 

Cakum Pakum. Küçük bir aile işletmesi. Yemekler leziz, servis yavaş.

 

Cevabdzinica Zeljo. Sultanahmet Köftecisi benzeri bir yer. Çok kalabalık, ancak servis hızlı. Kaymak ve şıra da öneriliyor.

 

Petica Cevabzinica. Bu da pide+kebap+soğan+kaymak menülü. Kalabalık oluyormuş.

Akşam Saraybosna’da konaklayacağız. Otelimiz şehir merkezine 10 km uzaklıktaki Hotel Park.

Kadishon

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s